Nămol Sapropelic

Cu toţii am auzit despre efectele terapeutice miraculoase ale nămolului “minune” de Techirghiol, despre legendă bătrânului Techir, olog şi orb, care, împreună cu măgarul sau plin de răni, s-au vindecat miraculos după scăldarea în lacul Techirghiol. Dar poate nu ştiaţi că utilizarea nămolului că factor terapeutic are un efect cunoscut de mii de ani, fiind unul din cele mai vechi tratamente folosite încă din Egiptul antic. Legendă este susţinută de un mare adevăr, tratamentul cu nămol trecând cu succes de cea mai grea proba, cea a timpului. Astfel că de sute de ani, localnici şi oameni veniţi de pretutindeni au beneficiat de efectele tămăduitoare ale nămolului de Techirghiol, uitând de dureri reumatice, afecţiuni ale pielii sau oboseală de zi cu zi.

CE BOLI TRATEAZĂ “AURUL NEGRU”

Nămolul de Techirghiol a fost subiectul a numeroase lucrări de cercetare şi studii clinice efectuate de doctorii Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol, aceştia fiind răsplătiţi cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, cea mai recentă distincţie fiind medalia de aur obţinută la cea de-a 65-a Conferinţă Internaţională de Balneologie şi Climatoterapie, organizată în localităţile Nanjing şi Chongqing din sud-estul Chinei. În prezent, tradiţia este continuată la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol, unde se pot trata numeroase afecţiuni: – afecţiuni reumatismale degenerative (artroze periferice, spondiloze vertebrale, etc.); – afecţiuni reumatismale de tip inflamator (poliartrită reumatoidă,spondilită anchilozantă, artropatie psoriazică, etc.); sechele postraumatice; – afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic (nevralgii de orice cauza şi localizare, radiculopatii, hemiplegii, hemipareze, paraplegii, parapareze, scleroză multiplă, boală Parkinson, etc.); – afecţiuni ginecologice (sterilitate secundară, insuficientă ovariană, dismenoree, etc.); – afecţiuni dermatologice (dermatoze, psoriazis, eczeme, urticarie cronică, acnee, etc.); – afecţiuni vasculare periferice (insuficientă circulatorie venoasă periferică, sindrom de ischemie periferică, etc.)

CONTRAINDICAŢII

Din păcate, nu orice persoană poate beneficia de cură balneară la Techirghiol, principalele contraindicaţii fiind: tumori maligne, sarcina, lauzie, epilepsie, insuficiente cardiace, hepatice sau renale decompensate, afecţiuni acute febrile sau cronice în puseu de exacerbare acută, etc. Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol beneficiază de existenţa uneia dintre cele mai moderne baze de tratament balneo – fizico – kinetice din ţară noastră. Aici se asigura la cele mai înalte standarde de calitate tratamentul pacienţilor. Datorită activităţii medicale în domeniul balnear desfăşurate aici de peste 100 de ani, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol prezintă o creştere a adresabilităţii atât pe plan naţional, cât şi internaţional, motiv pentru care ne menţinem în topul unităţilor de profil din România. Dr. Elena – Valentina IONESCU, medic primar Recuperare, Medicină fizică şi Balneologie, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol